Heijermanslezing: Chronische vermoeidheidsklachten na een infectie met de ziekte van Lyme en Q-koorts: beroepsziekteregistratie als opmaat naar preventief beleid

Georganiseerd door: 
Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)
BeginDatum: 
08-11-2019
Datum: 
vrijdag 8 november 2019
Plaats: 
Collegezaal 4, Amsterdam UMC, locatie AMC
Prijs: 
Aan deelname zijn geen kosten
Accreditatie: 
Accreditatie ( ABSG 3 punten )

De 30e Heijermanslezing staat in het teken van de werkgebonden oorzaken en gevolgen van de ziekte van Lyme en Q-koorts. Eerst zal Dr. Jaap Maas stilstaan bij de beide registratierichtlijnen ziekte van Lyme en Q-koorts. Afgelopen jaren zijn er in Nederland een groot aantal mensen geïnfecteerd met de Q-koorts en Lyme bacterie. Van deze groepen ontwikkelde een aanzienlijk percentage klachten van een langdurige en invaliderende vermoeidheid. Omdat een goede beroepsziekteregistratie de opmaat kan zijn naar preventief beleid wordt een opfrispresentatie gegeven van beide registratierichtlijnen.

De heer Kees Niks, ervaringsdeskundige, en Prof. dr. Joppe Hovius, oprichter van het Amsterdam Multidisciplinair Lymeziekte Centrum, gaan in op de onderwerp van aanhoudende klachten en vermoeidheid bij Lymeziekte.

Vervolgens komt een ervaringsdeskundige met het Q-koorts vermoeidheidssyndroom (QVS) aan het woord en zal Dr. Stephan Keijmel ingaan op het QVS en de gevolgen voor arbeidsparticipatie.

De middag besluiten wij met een presentatie van Prof. Dr. Hans Knoop. In deze presentatie zal hij ingaan op het chronisch vermoeidheidssyndroom en de verschillen en overeenkomsten met de chronische vermoeidheidsklachten ten gevolge van de ziekte of Lyme en Q-koorts.

Klink hier voor het concept programma en aanmeldformulier